A Bergendy-testvérpár emlékét őrző táblát avattak a Beatkorszak Napon Szolnokon

Megosztás

A Szol24-en is olvashattak róla, milyen izgalmas eseményre invitálták az érdeklődőket a Beatkorszak Napon május 31-én. Többek között felavatták a Poptörténeti Pontot  a Bergendy-testvérek szolnoki szülőházának a falán, illetve  a rendszerváltás előtti rockfesztiválokról szóló fotókiállítást is tartottak a Tisza mozi kávézójában.

Kilenc éve az első Poptörténeti Pontot egyébként a Várkert Bazárban helyezték el, az a Budai Ifjúsági Parknak állított emléket. A Kolozsvári és az Ady Endre út sarkán található épületre, a Bergendy-testvérek szülőházára az ő emléküket őrző táblát is helyeztek az alábbi szöveggel:

„E házban nevelkedett Bergendy István (1939) és Bergendy Péter (1941) a magyar könnyűzene történetének kiemelkedő zenész-testvérpárja. A Verseghy Ferenc Gimnázium diákjaiként alakították meg első zenekarukat, amely 1957 nyarától a város számos szórakozóhelyén fellépett Roky néven. A zenekarban István harmonikán és klarinéton, Péter szaxofonon, majd fuvolán is játszott. A nagyszülők házából 1959-ben a fővárosba költöztek. Egyetemi tanulmányaik idején a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttesében zenéltek, amelyből 1962-re nőtte ki magát a hetvenes évek elejétől a hazai könnyűzene egyik legendájává váló, számos nemzedéki slágert alkotó Bergendy-együttes.”

A beharangozó cikkünk ide kattintva olvasható el. Bajnai Zsolt, a Beatkorszak projekt vezetője a Szolnok TV-nek nyilatkozva elárulta, személyesen nagyon régóta vágyott rá, hogy Bergendy Istávéknak is emléket állítsanak egy Poptörténeti Ponttal. Úgy gondolja, az egész ország könnyűzenei történetében egyaránt meghatározó testvérpárról van szó.

Akikre Szolnokon is büszkék vagyunk – ezzel a felütéssel írtunk tavaly nyáron a KecsUP-pal közösen Szolnok híres szülötteiről a teljesség igénye nélkül. A felsorolásból természetesen nem maradt ki Bergendy István sem.

Kép: MTI/ Földi Imre

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek